Världens mest sålda datorspel

Denna lista avser de spel som utvecklats och sålts med hemdatorn som platform. Denna industri omsätter många miljarder varje år och är en av de internet-relaterade branscher som är störst.

  1. Minecraft- Glädjande för svenskar är kanske att världens mest sålda datorspel är utvecklat i Sverige. Spelet släpptes 2009 och blev på bara några dagar en obeskrivlig succé. Det lilla företaget som utvecklade spelet heter Mahjong och efter mindre än ett år så sålde man företaget för miljardbelopp till Microsoft. Spelet går ut på att spelare med block bygger upp sin egen verklighet.
  2. World of Warcraft- Spelet släpptes 2004 och var inte det första i sitt slag, men dock det bästa visade det sig snabbt. I spelet, som oftast kallas WoW kort och gott, så spelar spelare i lag med varandra för att utkämpa strider mot andra lag. Omåttligt populärt som e-game, där man spelar inför publik (och tävlar om prispengar). Har många efterföljare och egna uppdateringar med nya banor och karaktärer.
  3. Diablo- Utvecklades av samma företag som gjorde WoW, men är en helt annan typ av spel. I detta spel jagar du som spelare dina motståndare med ett skjutvapen, och dessa motståndare är andra spelare online. Den vinner som överlever längst.
  4. Half Life 2- En uppföljare som blev mer populär än originalet. Detta är ett så kallat first-person-shotter, vilket innebär att du som spelare är ”inne i” din karaktär. Där ska du jaga motståndare och döda dessa med olika vapen. Även detta spel är mycket populärt inom e-games. Spelet släpptes dessutom samma år som WoW, alltså 2004.
  5. Starcraft- Ett strategispel från slutet av 1990-talet som numer ses som ett kultspel utan direkt närvaro bland onlinespelarna. Släpptes för första gången 1998.