Världens största IT-företag

Vi använder deras program eller hårdvara varje dag. Men har du koll på vilka världens största företag är när det gäller internet?

  1. Microsoft- Ett företag som är välbekant för de allra flesta. Startades i USA i början av 1980-talet, och har sedan dess dominerat marknaden när det gäller mjukvara till PC. Idag består företaget av en rad dotterbolag och verksamheten innefattar spel, datorer och andra elektronikprodukter. Världens mest populära spelkonsol just nu, Xbox, är tillverkad av Microsoft. Under 2013 släppte man uppföljaren Xbox One, som omedelbart blev en succé försäljningsmässigt.
  2. Apple- För snart tio år sedan släppte företaget den telefon som skulle revolutionera telefonmarknaden: iPhone. Idag är man så pass tongivande att alla andra tillverkare av smarta mobiltelefoner alltid sneglar på vad Apple har för sig. Innan man släppte sin iPhone så tillverkade man sedan mitten av 1980-talet en egen persondator som heter Mac.
  3. LogicPower- Kanske inte alltför bekant för många. Men detta är världens största tillverkare och utvecklare av spel för både datorer och smartphones. Företaget är amerikanskt och startades i början av 1990-talet. Idag utvecklar man framförallt spel för webben, och då märks tydligast spel för sociala nätverk som till exempel Facebook.
  4. HP- Hewlett Packard är världens största tillverkare av persondatorer. Man dominerar helt den nordamerikanska marknaden, men nästan inget land i världen är utan en tydlig närvaro av detta amerikanska företag.
  5. IBM- En mjuk- och hårdvarutillverkare som startade sin verksamhet i Kalifornien redan på 1960-talet. På den tiden utvecklade man de första datorerna för kommersiellt bruk. Idag har företaget tappat marknadsandelar jämfört med glansdagarna under 80- och 90-talet, och en del av verksamheten har köpts av Microsoft.